Εθνική Σύνταξη Ομογενών – Τροποποίηση άρθρου 7 ν. 4387/2016

Η πλειοψηφία των ομογενών δεν είχε τη δυνατότητα παλιννόστησης πριν από το 1990 με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν το συνολικό ποσό της εθνικής σύνταξης διότι ο χρόνος της μόνιμης και νόμιμης διαμονής τους στην Ελλάδα μετά την παλιννόστηση υπολείπεται των 40 ετών. Κινείται σε σωστή κατεύθυνση η προτεινόμενη διάταξη για τη στήριξη των παλιννοστούντων, μένει να δούμε αν τυχόν υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις κατά την ψήφισή του. Η διάταξη συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή την 11-03-2022.

Με την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 7 του Ν. 4387/2016 προστίθεται διάταξη με την οποία ειδικά για τους ομογενείς με αλβανική ιθαγένεια και τους ομογενείς προερχόμενους από την πρώην Σοβιετική Ένωση το ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης που προβλέπεται στο τρίτο εδάφιο της παρ. 2 υπολογίζεται μεταβατικά με βάση τα τριάντα  (30) έτη νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, με έτος αφετηρίας υπολογισμού το 1990. Το ως άνω ποσό μείωσης της εθνικής σύνταξης προσαυξάνεται ανά έτος αναλογικά μέχρι και το 2030, οπότε και εφαρμόζονται οι γενικές προϋποθέσεις απόδοσης της εθνικής σύνταξης της παρ. 2. Για τους ομογενείς που είναι ήδη συνταξιούχοι το ποσό της σύνταξης επανυπολογίζεται με βάση τριάντα έτη νόμιμης και μόνιμης διαμονής από 01-01-2022. Επίσης, επανυπολογίζεται και το ποσό της εθνικής σύνταξης των δικαιοδόχων προσώπων που λαμβάνουν σύνταξη κατά μεταβίβαση από δικαιούχο ομογενή.

Η προτεινόμενη διάταξη ουσιαστικά μειώνει από τα 40 στα 30 χρόνια την προϋπόθεση διαμονής για την λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης (384,00 ευρώ), ενώ για όσους δεν λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, θα υπάρξει αύξηση του ποσού της σύνταξης, καθώς πλέον η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση το πόσο υπολείπονται τα χρόνια διαμονής τους από τα 30 χρόνια.

Share This :

Tελευταία Νέα